της Πάφου
Share Button

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα ο προγραμματισμός για το 2018…

Τίποτε μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει για τη διασφάλιση της αξιοποίησης των κερδών από την ΠΠΕ…

Έχουμε γράψει πολλές φορές ότι η Πάφος με τη θητεία της ως Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης (ΠΠΕ) έχει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να επενδύσει στον τομέα του Πολιτισμού, αυξάνοντας την επισκεψιμότητα και ταυτόχρονα καταπολεμώντας ουσιαστικά το φαινόμενο του εποχιακού τουρισμού.

Καλή η ανάπτυξη της οικονομίας βάσει πωλήσεων ακινήτων, καλός ο καλοκαιρινός τουρισμός, αλλά τι θα γίνει όταν θα έχουμε ξεπουλήσει και το τελευταίο κομμάτι διαθέσιμης γης σε ξένους;

Πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο της νεκρής πόλης και επαρχίας κατά τους χειμερινούς μήνες;

Το 2017 κατά που η πόλη μας είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης μας δίδαξε ένα πράγμα. Ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι να προσελκύσουμε τουρισμό στον οποίο βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά η οικονομία της Κύπρου και αποκλειστικά αυτή της Πάφου.

Για να το καταφέρουμε όμως αυτό θα έπρεπε ήδη να είχαμε πάρει πολύ ζεστά το θέμα από νωρίς.

Δυστυχώς και ενώ η θητεία της Πάφου ως ΠΠΕ τελειώνει βλέπουμε πως τίποτε απολύτως δεν έχει γίνει στον τομέα αυτό.

ΟΙ φορείς της Πάφου με πρώτο βέβαια το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε για να κεφαλαιοποίηση τα κέρδη από τη θητεία μας ως ΠΠΕ.

Ναι έχουν γίνει έργα, ναι η εικόνα της πόλης μας έχει αλλάξει προς το καλύτερο και ναι υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι χώροι και προοπτικές για αξιοποίησή τους.

Αυτό που είναι ανύπαρκτο είναι το όραμα για αξιοποίηση των όποιων (και είναι πολλά) κερδών, από αυτή τη θητεία.

Έχουμε ένα Μαρκίδειο, νεά Αττικόν και ένα Χάνι του Ιμπραήμ στολίδια. Πόσες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για τους χώρους αυτούς μετά το 2017;

Όλοι αυτή η διάθεση για προσφορά και ο ενθουσιασμός από τους πολίτες όχι μόνο της Πάφου πώς αξιοποιείται;

Τι θα γίνει όταν ο Οργανισμός Πάφος 2017 θα διαλυθεί και δεν θα υπάρχει ένας Χρήστος Πατσαλίδης με το συμβούλιο του, μια Γεωργία Ντέτσερ να διευθύνει και ένα σωρό άλλοι συνεργάτες διεθνούς φήμης και κύρους για να προτείνουν, να οργανώνουν και να πραγματοποιούν εκδηλώσεις;

Διοργανώσεις όπως το Φεστιβάλ Μονοδράματος και άλλοι που είναι εφικτό να έχουν συνέχεια και να καταστούν όντως θεσμοί όπως επιθυμούν όλοι πώς διασφαλίζονται. Ποιος θα επιλέξει και προτείνει το 2018 έργα για το φεστιβάλ Μονοδράματος όταν δεν υπάρχει ο Μηνάς Τίγκιλης στην Πάφο;

Θα διοργανώνονται προβολές ταινιών στις παραλίες, θα έχουμε εκδηλώσεις παντού ολόχρονα; Ποιος θα τις διοργανώνει  και ποιος θα τις προετοιμάζει η Λειτουργός και ο υπάλληλος που στελεχώνουν το Πολιτιστικό Τμήμα του Δήμου Πάφου;

Ερωτήματα που χρήζουν άμεσα όχι απάντησης αλλά δράσεων…

Αλλιώς θα μιλούμε για μια μεγάλη και χαμένη ευκαιρία για να ξεφύγει η Πάφος από την μιζέρια των τελευταίων ετών και να διαπρέψει ως η πόλη με την μεγαλύτερη πολιτιστική δραστηριότητα και την συγκέντρωση παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Αυτό που οι πολίτες περιμένουν είναι όχι μόνο η συνέχιση των θεσμών που το Πάφος 2017 έφερες την Πάφο αλλά και η ενίσχυσή και ενδυνάμωσή τους.

Εάν οι δημοτικοί μας άρχοντες αισθάνονται ανεπαρκείς για κάτι τέτοιο, υπάρχουν ειδικοί στους οποίος μπορούν αν απευθυνθούν και μάλιστα δοκιμασμένοι.

Ιδού η Ρόδος λοιπόν. Αν και αργά ας κινηθούν έστω και τώρα που απομένουν μόνο δύο μήνες για να εκπνεύσει το 2017.

Σε διαφορετική περίπτωση θα μείνει η χρονολογία αυτή ως η χρονιά που από την Πάφο πέρασε ο Πολιτισμός αλλά δεν τον δεχτήκαμε…

Συνδυασμός

Σαφέστατα το όλο εγχείρημα που καλείται κυρίως το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου να αντιμετωπίσει δεν είναι ούτε εύκολο ούτε απλό.

Πρόκειται για ένα συνδυασμό αποφάσεων που θα καθορίσει το μέλλον της πόλης μας, πέρα από τις εκδηλώσεις και γενικότερα το πολιτιστικό προϊόν που θα πρέπει να διασφαλιστεί η παραγωγή του, είναι και οι χρήσεις στο αναπλασμένο εμπορικό κέντρο, η διαχείριση των πολυχώρων πολιτισμού, η συνεργασία με Πολιτιστικά Σωματεία και Φορείς και πολλά, πολλά άλλα.

Ο καιρός
Πάφος