της Πάφου
Share Button

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η λύση στο πρόβλημα της σύνδεσης της παλιάς πόλης με την τουριστική περιοχή…

Έντονο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε εδώ και καιρό από πολλούς δήμους της Κύπρου, για την αδειοδότηση οδικών συρμών / μικρών «τουριστικών τρένων», τα οποία θα κινούνται στις πόλεις μας μεταφέροντας κυρίως τουρίστες οι οποίοι με τον τρόπο αυτό θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάζουν τα αξιοθέατα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και αλλού, υπάρχουν ειδικά λεωφορεία τα οποία καθημερινά πραγματοποιούν διαδρομές μεταφέροντας τουρίστες, σε όλα ατ αξιοθέατα και κεντρικά σημεία τους.

Όπως δήλωσε στον Αδέσμευτο ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, ήδη απέστειλε επιστολές προς την Ένωση Δήμων Κύπρου και αυτή με τη σειρά της στο Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο προώθησε το αίτημα (αρκετών δήμων) στην Νομική Υπηρεσία του κράτους, για την επίσπευση της νομοτεχνικής επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την αδειοδότηση οδικών συρμών / μικρών «τουριστικών τρένων», ώστε να κατατεθεί το συντομότερο στη Βουλή για ψήφιση.

Σύμφωνα με τον κ. Φαίδωνος, η αδειοδότηση τέτοιου είδους συρμών θα μπορούσε κάλλιστα ν λύση και το πρόβλημα της σύνδεσης της τουριστικής περιοχής, με το κέντρο της Πάφου, κάτι με το οποίο συμφωνούν και οι επιχειρηματίες της περιοχής.

Όπως είπε ο κ. Φαίδωνος υπάρχει για τον σκοπό αυτό ζωηρό ενδιαφέρον και από ιδιώτες, αναφέροντας ότι ο Ο.ΣΥ.ΠΑ, έχει ήδη καταθέσει αίτημα ζητώντας την έκδοση αδειών.

Για να γίνει κατορθωτό κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στη νομοθεσία, ώστε να υπάρχει πλήρης κάλυψη και ασφάλεια για τους συρμούς που θα λειτουργήσουν.

Η Ένωση Δήμων αναφέρει ο κ. Φαίδωνος πιέζει για την γρηγορότερη ετοιμασία και έγκριση του νομοσχεδίου.

Θαυμάσια ιδέα θεωρούν την δρομολόγηση συρμού τραίνου, που θα εκτελεί δρομολόγια από την τουριστική περιοχή προς το κέντρο της πόλης και οι καταστηματάρχες του Κέντρου και οι Φίλοι της Παλιάς Πόλης, καθώς πιστεύουν ότι σε συνδυασμό με την δρομολόγηση λεωφορείων θα επιλύσει το πρόβλημα της επισκεψιμότητας στο ιστορικό κέντρο της Πάφου.

Οι συρμοί τραίνων για τους οποίους γίνεται λόγος, θα είναι παρόμοιοι με το γνωστό τραινάκι που παλιότερα επιστράτευε ο δήμος Πάφου κυρίως την περίοδο των Χριστουγέννων.

Πιέσεις

Η Ένωση Δήμων όπως αναφέρουμε και πιο πάνω ήδη απέστειλε επιστολή προς τον Γενικό Διευθυντή Υπουργείου Εσωτερικών Κύπρο Κυπριανού, η οποία αναφέρει τα ακόλουθα:

Αδειοδότηση οδικών συρμών / μικρών «τουριστικών τρένων» Προσχέδιο νομοσχεδίου με τίτλο «Ο περί Ρυθμίσεως των Οδικών Συρμών Νόμος του 2015»

Σχετική με το θέμα είναι η επιστολή σας με Αρ. Φακ. 16.04.002 ημερ. 15.1.2018 προς τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, η οποία μας έχει κοινοποιηθεί.

Με δεδομένο ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από αρκετούς Δήμους, για την εφαρμογή πλαισίου αδειοδότησης για τους οδικούς συρμούς, θα ήθελα να σας διαβιβάσω παράκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Δήμων όπως προβείτε, προσωπικά, στις δέουσες παραστάσεις προς την Νομική Υπηρεσία, με σκοπό την επίσπευση της νομοτεχνικής επεξεργασίας του υπό αναφορά προσχεδίου, έτσι ώστε να κατατεθεί το συντομότερο στην Βουλή, για εξέταση και ψήφιση του σε Νόμο.

Και άλλα μέτρα

Ταυτόχρονα βέβαια με τις εξελίξεις για τη δρομολόγηση συρμών ?μικρών τραίνων ο Δήμος Πάφου ετοιμάζεται να αναβαθμίσει τις στάσεις λεωφορείων στην αστική περιοχή Πάφου και Γεροσκήπου, ώστε να αποτελέσουν, ακόμα ένα κίνητρο για την διακίνηση του κοινού και κυρίως των ξέων επισκεπτών από και προς το κέντρο της Πάφου.

 

Ο καιρός
Πάφος