της Πάφου
Share Button

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ψάχνουν για ιδιόκτητα κτίρια

Διεκδικούν εκατομμύρια από εργολάβους για υπερπληρωμές και κακοτεχνίες

Σε φάση ριζικής αναδιοργάνωσης βρίσκεται το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου. Την ερχόμενη εβδομάδα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου και για τους άλλους 5 κατηγορούμενος στο σκάνδαλο με τις μίζες ολοκληρώνεται ένας μεγάλος κύκλος που άνοιξε με τις αποκαλύψεις για τον δεκασμό παραγόντων του Συμβουλίου το 2014. Τα προηγούμενα δύο χρόνια το Συμβούλιο μέσα σε δύσκολες συνθήκες κατάφερε να διαχειριστεί την κατάσταση με τρόπο ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία της Βιολογικής μονάδας και να κλείσουν ορισμένα ζητήματα που αφορούσαν την διαχείριση των συμβολαίων τα οποία παραπέμφθηκαν σε διεθνή διαιτησία. Η απόφαση τουλάχιστον για το συμβόλαιο της Βιολογικής Μονάδας αναμένεται σύντομα. Παράλληλα το ΣΑΠΑ έχει ξεκινήσει τη σχετική δικαστική διαδικασία για τη διεκδίκηση από τους εργολάβους πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τις κακοτεχνίες που διαπιστώθηκαν στο αποχετευτικό σύστημα αλλά και τις υπερπληρωμές που απέσπασαν δωροδοκώντας τους παράγοντες του συμβουλίου που κρίθηκαν ένοχοι από το Κακουργιοδικείο. Μάλιστα οι ίδιοι οι εργολάβοι παραδέχθηκαν και κατέθεσαν και ως μάρτυρες ότι έδωσαν μίζες για τα συμβόλαια που υπέγραφαν ή τους φιλικούς διακανονισμούς. Φυσικά οι ίδιοι παρουσίασαν αυτές τις πράξεις ως αποτέλεσμα εκβιασμού που δέχθηκαν.

Αναδιοργάνωση

Τα τελευταία δύο χρόνια τη διαχείριση της μονάδας ανέλαβε το Συμβούλιο εξοικονομώντας σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του ΣΑΠΑ πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ. Στην τελευταία συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να εκπονήσει μελέτη για να διαφανεί κατά πόσον είναι συμφέρουσα η συνέχιση της διαχείρισης από τον ίδιο το ΣΑΠΑ ή αν θα είναι προτιμότερο να δοθεί σε ιδιώτη μέσα από σχετικό διαγωνισμό. Παράλληλα λήφθηκε απόφαση και συστάθηκε ειδική επιτροπή για να μελετήσει το ενδεχόμενο απόκτησης ιδιόκτητων κτηρίων. Το υφιστάμενο κτήριο στο οποίο στεγάζεται το ΣΑΠΑ δεν θεωρείται ιδανικό γι’ αυτό πρόσφατα προκηρύχθηκε διαγωνισμός εκδήλωσης ενδιαφέροντος ο οποίος όμως δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τα κτήρια που προτάθηκαν για ενοικίαση δεν ήταν καλύτερα από το υφιστάμενο. Το θέμα θα επανεξεταστεί από την ειδική επιτροπή η οποία μεταξύ άλλων θα αναζητήσει και γη για την ανέγερση ιδιόκτητων κτηρίων.

Πονοκέφαλος

Ένας από τους πονοκεφάλους που έχει να διαχειριστεί το συμβούλιο του ΣΑΠΑ έχει σχέση με τις κοινότητες Κισσόνεργας και Κονιών οι οποίες, επιμένουν και αρνούνται να επιβάλλουν και να εισπράξουν τέλη για το ΣΑΠΑ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κακοτεχνίες και την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, μετά την κατασκευή του αποχετευτικού συστήματος. Για τον ίδιο λόγο ανάλογα τέλη για το 2016 δεν είχε επιβάλει και ο Δήμος Γεροσκήπου. Ο πρόεδρος του ΣΑΠΑ και Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος επιβεβαίωσε ότι με τον Δήμο Γεροσκήπου βρέθηκε φόρμουλα συμφωνίας για την είσπραξη των οφειλών όμως με τις δύο κοινότητες Κονιά και Κισσόνεργα θα εξεταστεί όπως είπε το ενδεχόμενο να τους αποκόπτονται οι οφειλές από τη χορηγία που λαμβάνουν από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Κοινοτάρχης των Κονιών Κυριάκος Κυριάκου χαρακτήρισε δυσμενή την μεταχείριση της κοινότητας σημειώνοντας πως το διοικητικό συμβούλιο του ΣΑΠΑ αρνείται να συζητήσει το θέμα που θέτει η κοινότητα για την επιδιόρθωση του οδικού δικτύου και την αποκατάσταση των κακοτεχνιών. Σε όλες τις άλλες κοινότητες και τους Δήμους Πάφου και Γεροσκήπου όπως είπε διατέθηκαν ποσά για αποκατάσταση του οδικού δικτύου, όχι όμως και για τα Κονιά.

Ο καιρός
Πάφος