της Πάφου
Share Button

Έρευνες σε όλη την Κύπρο

Ανακρίθηκαν και ποδοσφαιρικοί παράγοντες

Σε όλη την Κύπρο επεκτάθηκαν οι έρευνες της Αστυνομίας για τα κυκλώματα που κατάγγειλε ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος μετά τον εμπρησμό του οχήματος της μητέρας του ανήμερα των Χριστουγέννων. Την Πέμπτη κλήθηκαν για ανάκριση τρεις ποδοσφαιρικοί παράγοντες από τους οποίους κατέθεσαν οι δύο ενώ ο τρίτος αναμενόταν να κληθεί για κατάθεση μόλις επέστρεφε από το εξωτερικό όπου βρισκόταν. Για την λήψη των καταθέσεων εκτός από το ΤΑΕ Πάφου ενεργοποιήθηκαν και τα αντίστοιχα τμήματα σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό. Μέχρι την Κυριακή περασμένη Κυριακή, είχαν κληθεί για ανάκριση πέραν των 30 ατόμων. Μόλις συμπληρωθεί ο φάκελος με όλες τις καταθέσεις θα αποσταλεί στο Αρχηγείο Αστυνομίας και θα αποφασιστεί κατά πόσον θα παραδοθεί στην Γενική Εισαγγελία για οδηγίες και περαιτέρω χειρισμούς.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου και υπεύθυνο του ΤΑΕ Μ. Ιωάννου από τις μέχρι τώρα καταθέσεις που λήφθηκαν, δεν προέκυψαν στοιχεία που να δικαιολογούν την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης ή έρευνας. Ενδεχομένως όπως είπε αυτό να γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο και μετά την ολοκλήρωση των επιστημονικών εξετάσεων. Με ιδιαίτερη προσοχή αναμένεται να εξεταστεί το υλικό που εξασφαλίστηκε από κάμερες υποστατικών στην περιοχή που βρίσκεται το πατρικό σπίτι του κ. Φαίδωνος.

Προεδρική κάλυψη

Την συμπαράσταση του στον Δήμαρχο Πάφου εξέφρασε και προσωπικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον κ. Φαίδωνος τον διαβεβαίωσε ότι από την πρώτη στιγμή επικοινώνησε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου και τον Αρχηγό Αστυνομίας από τους οποίους  ζήτησε να κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για την εξιχνίαση της υπόθεσης ώστε να εμπεδωθεί γενικότερα το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Ανακοινώσεις στήριξης και συμπαράστασης στον κ. Φαίδωνος εξέδωσαν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα ενώ προσωπικά με τον κ. Φαίδωνος επικοινώνησε και ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς.

Επανήλθε

Με αφορμή ανακοίνωση της Αστυνομίας στην οποία γινόταν λόγος για κατήφορο στο λαϊκισμό εκ μέρους του Δημάρχου Πάφου ο κ. Φαίδωνος αρχικά ζήτησε από τον Αρχηγό Αστυνομίας να αφαιρεθεί από την ανακοίνωση η φράση «κατήφορος». Λίγο αργότερα ο κ. Φαίδωνος επανήλθε και με μακροσκελή του ανακοίνωση επανέλαβε  ότι «η Αστυνομία Κύπρου, ένας από τους βασικότερους κρατικούς θεσμούς με κύρια αποστολή τη διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών, αποτελείται σήμερα από 5.000 μέλη. Δυστυχώς, όπως αναφέρει στο Σώμα αυτό έχουν παρεισφρήσει επίορκα άτομα αλλά και πολλοί ανεπαρκείς.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του, σημειώνει, με σαφείς αναφορές σε ανεπάρκειες, νοοτροπίες  και πρακτικές που αγγίζουν τα όρια της συγκάλυψης, δεν ήταν βέβαια τυχαίες. Στόχος και σκοπός του ήταν να φέρει στο δημόσιο διάλογο την κατάσταση αυτή για να βελτιωθεί η Αστυνομία, ώστε να χτυπήσει επιτέλους τα φαινόμενα της διαφθοράς, των κυκλωμάτων και του υποκόσμου. Κανένας τονίζει δεν μηδενίζει τα πάντα και ούτε τα ισοπεδώνει. Τούτη την ώρα της ευθύνης και της αποφασιστικότητας, αναφέρει ο κ. Φαίδωνος η κοινωνία γενικότερα και η Αστυνομία ειδικότερα δεν χρειάζονται επαίνους και χειροκροτήματα αλλά ενέργειες και δράσεις για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Για σκοπούς προβληματισμού επισημαίνει ο κ. Φαίδωνος υπογραμμίζει ότι για το κύκλωμα του ηλεκτρονικού τζόγου, το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας, την διαφθορά στο ποδόσφαιρο και τις βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν, δεν υπήρξε καμιά σύλληψη και καμιά ουσιαστική ενέργεια της Αστυνομίας για την πάταξη τους.

Υπενθυμίζει ευρέως γνωστά γεγονότα σημειώνοντας  «βομβιστικές επιθέσεις, στημένα παιγνίδια, παράνομα στοιχήματα μέσω Ασίας με εκατομμύρια κέρδη για ορισμένους». Αναφέρεται ακόμη στο κύκλωμα στην υπηρεσία διαχείρισης τ/κ περιουσιών, στη διαφθορά στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, στο Φόρο Εισοδήματος, στο Κτηματολόγιο και το Τμήμα Οδικών Μεταφορών. «Μίζες εκατομμυρίων, δώρα με πίνακες ζωγραφικής τεράστιας αξίας και πανάκριβα ρολόγια, ράβδοι χρυσού, διαμερίσματα και περιουσίες στην Αγγλία, μεταφορά χρημάτων σε κιβώτια παπουτσιών, εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους» χωρίς να γίνει τίποτα. Το ίδιο προσθέτει για τα «κυκλώματα στο χώρο των τραπεζών και των τραπεζιτών με μίζες για την παραχώρηση δανείων τα οποία, με τον τρόπο που δίνονταν, ήταν ξεκάθαρο ότι ουδέποτε θα υπήρχε η δυνατότητα αποπληρωμής, αγορές τραπεζών με παράνομες προμήθειες κ.ά.

Επίορκοι

Για την Αστυνομία αναφέρθηκε σε ύπαρξη μερικών επίορκων αξιωματικών και μελών της Αστυνομικής Δύναμης, τα οποία διαρρέουν κάθε είδους εμπιστευτικές και απόρρητες πληροφορίες ή καταθέσεις με σκοπό να ενεργοποιηθούν τα κυκλώματα συγκάλυψης. Επισημαίνει ότι παύτηκε ο Υπαρχηγός της Δύναμης για διαρροή άλλου είδους εγγράφου. Κάποιοι όμως προσθέτει που παραμένουν εντός της Αστυνομίας, προβαίνουν σε πολύ πιο σοβαρές διαρροές.

Απαντώντας στην δήλωση της Αστυνομίας για τον κατήφορο του ο κ. Φαίδωνος αναφέρει ότι κάποιοι καθοδηγούμενοι αποκλειστικά από αίσθημα ευθύνης και χωρίς το δημόσιο αξίωμά τους να το επιβάλλει, έχουν ταχθεί στον αγώνα ενάντια στη διαφθορά και στην προσπάθεια να βοηθήσουν την Αστυνομία να τα αντιμετωπίσει. «Όταν εμείς ανεβαίνουμε αυτές τις ανηφοριές, βλέπουμε μέλη και στελέχη των θεσμών αυτών να παίρνουν τον κατήφορο και να οδηγούνται στο βούρκο, την παρανομία και τη διαφθορά» καταλήγει στην ανακοίνωση του ο Δήμαρχος Πάφου.

Ο καιρός
Πάφος