της Πάφου
Share Button

 

 

 

 

 

 

 

Δεν πήρε απόφαση το Υπουργικό

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της μετακίνησης του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου (ΑΞΙΚ) από την Λευκωσία, με την Πάφο να έχει μεγάλες πιθανότητες να φιλοξενήσει το Ανώτερο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

Για να γίνει βέβαια αυτό, απαιτείται η κινητοποίηση όλων των φορέων και παραγόντων. Υπό το φως των αντιδράσεων που υπήρξαν από φορείς και παράγοντες της Πάφου για την στάση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, το Υπουργικό δεν αποφάσισε στην πρόσφατη συνεδρία του σχετικά με το ΑΞΙΚ δίνοντας χρόνο για περαιτέρω διαβουλεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα ήταν στην ατζέντα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, όμως, με πρόταση του προέδρου της Δημοκρατίας δεν συζητήθηκε προκειμένου να δοθεί χρόνος για ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τα κόμματα και την Βουλή. Κατά την συζήτηση του θέματος στην Βουλή, η Επιτροπή Ελέγχου διαμήνυσε στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να δώσει την συγκατάθεση της για μετακίνηση του ΑΞΙΚ από την Λευκωσία με βασικό επιχείρημα ότι ο χώρος στον οποίο στεγάζεται απαλλοτριώθηκε για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Υπενθυμίζεται ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η μετακίνηση του ΑΞΙΚ από τον χώρο στον οποίο στεγάζεται σήμερα και γι’ αυτό προκηρύχθηκε και ο σχετικός διαγωνισμός εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Στην Πάφο

Εκτός από την Λευκωσία που διεκδικεί το ΑΞΙΚ ενδιαφέρον επέδειξε η Πάφος και ο Δήμος Δερύνειας. Οι φορείς της Πάφου σε έκτακτη συνεδρίαση της ΣΕΚΟ το βράδυ της Δευτέρας αποφάσισαν να αποστείλουν επιστολές σε όλα τα κόμματα και να ζητήσουν συναντήσεις ώστε να συζητηθεί σε βάθος το θέμα του ΑΞΙΚ.  Ανάλογη επιστολή αποστάληκε στην κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τον δήμαρχο και πρόεδρο της ΣΕΚΟ Φαίδωνα Φαίδωνος.

Στην επιστολή του, ο κ. Φαίδωνος σημειώνει ότι το αίτημα των φορέων της Πάφου, όπως αυτό επαναδιατυπώθηκε κατά την έκτακτη συνεδρία της Σ.Ε.Κ.Ο., απορρέει από την ανάγκη για στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας του τόπου μας, η οποία αποτελεί την ατμομηχανή της κυπριακής οικονομίας με σημαντική συμβολή στο Α.Ε.Π.

Είναι καλά γνωστό, επισημαίνει ο κ. Φαίδωνος, ότι η Πάφος αποτελεί κατ’ εξοχήν τουριστική περιοχή της Κύπρου, η οποία παρουσιάζει σήμερα σταθερή πορεία ανάκαμψης μετά τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης που έπληξε ιδιαίτερα την Επαρχία μας. Ωστόσο, προσθέτει, ένα  από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ξενοδοχειακή βιομηχανία της Πάφου είναι η εξεύρεση  καταρτισμένου προσωπικού για τη στελέχωση του κλάδου.

Είναι με λύπη μας, συνεχίζει ο Δήμαρχος Πάφου, που διαπιστώνουμε ότι το Α.Ξ.Ι.Κ., λόγω μιας παλιάς στρέβλωσης, στεγάζεται και λειτουργεί στη Λευκωσία, στην οποία δεν υπάρχει αξιόλογη τουριστική βιομηχανία, με αποτέλεσμα να φθίνει και να υπολειτουργεί. Ενδεικτικά αναφέρουμε, σημειώνει, ότι στο Ινστιτούτο φοιτούν σήμερα 170 περίπου φοιτητές, ενώ ο προϋπολογισμός για το 2017 ανέρχεται στα 1.730.000 ευρώ.

Είναι πιστεύουμε εμφανές, τονίζει ο Δήμαρχος Πάφου, ότι η μετεγκατάσταση του Ινστιτούτου σε μια τουριστική περιοχή η οποία διαθέτει την απαραίτητη υποδομή τόσο για την πρακτική εξάσκηση όσο και για τη μετέπειτα εργοδότηση των φοιτητών, θα αποτελούσε την πιο ενδεδειγμένη επιλογή προκειμένου να επιτελέσει το Α.Ξ.Ι.Κ. τον ουσιαστικό του ρόλο ως φυτώριου νέων και καταρτισμένων στελεχών της ξενοδοχειακής βιομηχανίας του τόπου μας. Ταυτόχρονα, προσθέτει, η μετεγκατάσταση του Ινστιτούτου στην Πάφο θα αποτελέσει ένα αξιόπιστο και ισχυρό δείγμα αποκέντρωσης και ενίσχυσης της περιφερειακής ανάπτυξης και αναζωογόνησης των τοπικών κοινωνιών, που τόσο χρειάζεται σήμερα η χώρα μας.

Με βάση τα παραπάνω, καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Φαίδωνος,  η Συντονιστική Επιτροπή Κομμάτων και Οργανώσεων Επαρχίας Πάφου θεωρεί ότι η μετεγκατάσταση του Α.Ξ.Ι.Κ. στην Πάφο, στη βάση της ολοκληρωμένης πρότασης που υποβάλαμε στις 21.10.2016 μέσω της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Τμήματος Δημοσίων Έργων, αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη επιλογή, αφού θα εξυπηρετήσει την τουριστική μας βιομηχανία και θα ενισχύσει την οικονομία του τόπου μας.

Αντιδράσεις

Εκτός από την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής και το προσωπικό του ΑΞΙΚ, ενάντια στη μετακίνηση του τάσσεται και το ΕΒΕ Λευκωσίας. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΒΕ η λειτουργία του ΑΞΙΚ στη Λευκωσία εξυπηρετεί ισότιμα όλες τις τουριστικές περιοχές και διευκολύνεται η λειτουργία του καθώς οι περισσότεροι φοιτητές προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας. Επικαλείται τα λειτουργικά προβλήματα που θα προκληθούν σε περίπτωση μετακίνησης και τις αρνητικές συνέπειες στην οικονομική ζωή της πόλης.

Ο καιρός
Πάφος