της Πάφου
Share Button

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μελετάται επέκταση του αεροδρομίου

Τα πρώτα δέκα χρόνια λειτουργίας του καταγράφεται αύξηση 27%, από 1,8 εκατ. επιβάτες το 2006 σε 2,3 εκατ. το 2016

Σε δέκα χρόνια λειτουργίας των δύο αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου από την HERMES η επιβατική κίνηση παρουσίασε αύξηση κατά 32% και έπεται και συνέχεια. Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την ανάληψη της διαχείρισης των δύο αεροδρομίων από την Hermes Airports Ltd ο επίτιμος και ισόβιος πρόεδρος της εταιρίας Νίκος Σιακόλας συνοδευόμενος από στελέχη του ομίλου ξενάγησε εκπροσώπους φορέων της Πάφου στο αεροδρόμιο και είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί τους τα προβλήματα που παρουσιάζονται τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων αλλά και τα μελλοντικά σχέδια του ομίλου για τα δύο αεροδρόμια. Για το πρώτο εξάμηνο του 2017 παρουσιάζεται αύξηση της  επιβατικής κίνησης σε ποσοστό 17,8 %.

Επέκταση

Το 2006, όταν η Hermes ανέλαβε τη διαχείριση των δύο κυπριακών αεροδρομίων, η επιβατική κίνηση ανερχόταν μόλις στα 6.760.641 επιβάτες. Δέκα χρόνια αργότερα, το 2016, η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 32% και έφθασε τα 8.974.163. Στο αεροδρόμιο Πάφου τα πρώτα δέκα χρόνια λειτουργίας του καταγράφεται αύξηση 27%, από 1,8 εκατ. επιβάτες το 2006 σε 2,3 εκατ. το 2016. Οι προβλέψεις για περαιτέρω αύξηση της επιβατικής κίνησης οδηγεί τόσο την HERMES όσο και την κυβέρνηση σε μελέτη της δυνατότητας επέκτασης των δύο αεροδρομίων ώστε να καλύψουν μελλοντικές ανάγκες. Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο και από τις δύο πλευρές. Η κοινοπραξία που διαχειρίζεται τα αεροδρόμια επιδιώκει μαζί με την επέκταση των αεροδρομίων την ανανέωση της σύμβασης της.

Κίνητρα

Η αύξηση της επιβατικής κίνησης επήλθε και λόγω συγκεκριμένων πρωτοβουλιών που αναλήφθηκαν τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την διαχειρίστρια εταιρία. Συγκεκριμένα
από το 2010 παραχωρούνται σημαντικά σχέδια κινήτρων στις αεροπορικές εταιρείες, γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των αεροπορικών τελών και κατ’ επέκταση την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας και την αύξηση της επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια. Εκτιμάται, ότι για κάθε επιπρόσθετη πτήση που αφικνείται στα αεροδρόμια της Κύπρου  δημιουργούνται γύρω στις 100 επιπρόσθετες θέσεις εργασίας”. Στα δύο αεροδρόμια και τις παρεμφερείς υπηρεσίες που προσφέρονται εργάζονται συνολικά 12.700 άτομα εκ των οποίων οι 3.000 στο αεροδρόμιο Πάφου. Η ετήσια συνεισφορά των δύο αεροδρομίων στην οικονομία  ξεπερνά τα €500 εκατομμύρια, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 3% του ΑΕΠ.

Εκκλήσεις

Οι εκπρόσωποι των φορέων της Πάφου επιβεβαίωσαν τα μέτρα που λήφθηκαν φέτος ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό η καθυστέρηση των επιβατών στα σημεία ελέγχου. Αυτό επιτεύχθηκε με ανάληψη του ελέγχου επιβατών και αποσκευών από ιδιωτική εταιρία και με τον εκσυγχρονισμό των μηχανισμών ελέγχου διαβατηρίων και την αύξηση του προσωπικού. Ο κ. Σιακόλας κάλεσε τους φορείς της Πάφου να ασκήσουν πιέσεις ώστε να ολοκληρωθεί ο δρόμος που συνδέει το αεροδρόμιο με την τουριστική περιοχή και απηύθυνε έκκληση προς τους ξενοδόχους να αυξήσουν τον αριθμό των κλινών και να διατηρούν τις μονάδες τους ανοιχτές τους χειμερινούς μήνες.

Πείσμα για Λίμνη

Στο περιθώριο της ξενάγησης στου αεροδρόμιο Πάφου ο κ. Σιακόλας δέχθηκε ερωτήματα σχετικά με τη μεγάλη ανάπτυξη που σχεδιάζει ο όμιλος στην Πάφο για την οποία ανέφερε ότι σε περίπου 5 μήνες αναμένει ότι θα ξεκινήσουν τα έργα. Στην πρώτη φάση είπε εκτός από τα γήπεδα γκολφ και τις επαύλεις για τα οποία εξασφαλίστηκε πολεοδομική άδεια κατατέθηκε αίτηση και μια ξενοδοχειακή μονάδα. Πριν λίγες μέρες είπε ζητήθηκαν κάποιες πρόσθετες εξηγήσεις από την αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή σχετικά με την ανάπτυξη. Ο ίδιος ο ευρωπαίος επίτροπος περιβάλλοντος αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή στις 16 Οκτωβρίου. Η ανάπτυξη της Λίμνης είναι στόχος ζωής και υπάρχει όπως είπε ο κ. Σιακόλας μεγάλο πείσμα για να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια ώστε το έργο να υλοποιηθεί με όλους τους περιορισμούς που έχουν τεθεί.

Ο καιρός
Πάφος