της Πάφου
Share Button

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σε δύο μήνες η απόφαση της διαιτησίας για ΣΑΠΑ

Η Envitec διεκδικεί 8,5 εκ  ενώ οι ανταπαιτήσεις του ΣΑΠΑ φθάνουν τα 4 εκατομμύρια…

Ολοκληρώθηκε χθες Παρασκευή στη Γενεύη η διαιτησία για τις απαιτήσεις της Envitec και τις ανταπαιτήσεις του ΣΑΠΑ.

Η διαδικασία εξελίχθηκε ικανοποιητικά για το ΣΑΠΑ εκτιμούν παράγοντες του συμβουλίου και εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί σε περίπου δύο μήνες.

Η Envitec διεκδικεί συνολικά από το ΣΑΠΑ 8,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 6,5 αφορούν διαφυγόντα κέρδη. Διεκδικεί επίσης αποζημιώσεις για την διαχείριση της μονάδας και απλήρωτα τιμολόγια. Ανάλογες απαιτήσεις έχουν και οι υπόλοιποι εργολάβοι που συνεργάστηκαν με τον ΣΑΠΑ, όμως μέχρι τώρα η μόνη υπόθεση που έφθασε σε διεθνή διαιτησία είναι η περίπτωση της Envitec.

Από την πλευρά του ΣΑΠΑ καταβλήθηκε προσπάθεια η διαιτησία να γίνει στην Κύπρο ώστε να είναι μειωμένα τα έξοδα κάτι που δεν δέχθηκε όμως η εταιρία και η διαιτησία γίνεται στη Γενεύη όπου το κόστος χαρακτηρίζεται τρομακτικό. Υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει τα 2 εκ. ευρώ.

Για όλες τις απαιτήσεις των εργολάβων το ΣΑΠΑ έχει θεμελιώσει τις ανταπαιτήσεις του λόγω των παραλείψεων και των κακοτεχνιών στο έργο και το ποσόν που διεκδικεί ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια.

Αξίζει να σημειωθεί, πως μία από τις εταιρίες η Nemesis που είχε αναλάβει συμβόλαιο του αποχετευτικού διεκδικεί από το ΣΑΠΑ 6 εκ. ευρώ. Οι περισσότεροι εργολάβοι έχουν λάβει νομικά μέτρα εναντίον του ΣΑΠΑ, όμως μέχρι τώρα δεν προχώρησε καμιά υπόθεση.

Το αποτέλεσμα της διαιτησίας στη Γενεύη αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον διότι θα καταδείξει και το πλαίσιο στο οποίο θα  μπορεί να κινηθεί το συμβούλιο με άλλες παρόμοιες υποθέσεις.

Ανταπαιτήσεις

Από την πλευρά του Δήμου Πάφου υπάρχουν ανταπαιτήσεις οι οποίες ανέρχονται περίπου σε 4 εκ.. Το ΣΑΠΑ διεκδικεί 1,5 εκ. αποζημίωση για καθυστέρηση στην παράδοση του έργου, 1 εκ. επιστροφή από υπερχρεώσεις που προέκυψαν λόγω των λανθασμένων μετρήσεων του όγκου των λυμάτων που δεχόταν ο βιολογικός σταθμός και την επιστροφή 1,3 εκ. που καταβλήθηκαν στο πλαίσιο του φιλικού διακανονισμού ο οποίος είχε γίνει επί προεδρίας στο ΣΑΠΑ του Σάββα Βέργα.

Το 2015 υπό το βάρος των αποκαλύψεων για τις μίζες που είχε δώσει ο Δρακόπουλος σε παράγοντες του Συμβολαίου και λόγω της απόφασης του ΣΑΠΑ να μην πληρώνει οτιδήποτε προς την εταιρία, η Εnvitec διέκοψε το συμβόλαιο.

Την ίδια περίοδο είχαν αποκαλυφθεί μεταξύ άλλων και στοιχεία για τον τρόπο που γίνονταν οι μετρήσεις στην βιολογική μονάδα για τον όγκο των λυμάτων που δεχόταν οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί υπερβολικές.

Μετά την παράδοση της μονάδας από την Envitec και την διαχείριση της από το ΣΑΠΑ, υπολογίζεται πως εξοικονομήθηκε ποσόν άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Ο καιρός
Πάφος