της Πάφου
Share Button

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μελέτη ζήτησε ο Υπουργός Εσωτερικών

Ο εντυπωσιακός βράχος της κοινότητας Επισκοπής γνωστός και ως Μετέωρα της Κύπρου είναι σαφέστατα, ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο για κάθε επισκέπτη της Πάφου και οι κάτοικοι της Επισκοπής, θέλουν να αξιοποιηθεί με τρόπο που θα αποτελεί πόλο έλξης για τον καθένα. Είναι γι’ αυτό που σκέφτονται τρόπους ανάδειξης και αξιοποίησής του και ένας από αυτούς είναι και η κατασκευή ανελκυστήρα ο οποίος θα οδηγεί από τη πλατεία του χωριού στην κορυφή του. Επίσης θα είναι και ένας τρόπος μετάβασης των ηλικιωμένων και όσων δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο να πηγαίνουν στην εκκλησία του χωριού που βρίσκεται στην κορυφή του βράχου.

Μεγαλεπήβολο και δαπανηρό χαρακτηρίζει ο Υπουργός Εσωτερικών το αίτημα της κοινότητας της Επισκοπής για εγκατάσταση ανελκυστήρα στο βράχο ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση των κατοίκων στην εκκλησία της κοινότητας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών δεν απορρίπτει το αίτημα της κοινότητας, ωστόσο ζήτησε συγκεκριμένη τεχνοοικονομική μελέτη. Το αίτημα της κοινότητας είχε θέσει με επιστολή του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής μετά από επίσκεψη στην κοινότητα της Επισκοπής. Όπως ανέφερε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ από τους κατοίκους του χωριού τέθηκε το αίτημα για ένταξη της κατασκευής ενός ανελκυστήρα/αναβατορίου στο χώρο της εκκλησίας της στα έργα της β΄ φάσης ανάπλασης της πλατείας της κοινότητας.

Συγκεκριμένα, ζήτησαν όπως κατασκευαστεί ένας ανελκυστήρας/αναβατόριο που θα ξεκινά από την πλατεία της κοινότητας, που βρίσκεται στους πρόποδες του βράχου, και θα ανεβαίνει στην κορυφή αυτού, όπου είναι κτισμένη η εκκλησία του χωριού.

Ο λόγος που οι κάτοικοι της κοινότητας αιτούνται την τοποθέτηση του ανελκυστήρα είναι γιατί οι ηλικιωμένοι κάτοικοι του χωριού, η πλειοψηφία των οποίων δε διαθέτει μεταφορικό μέσο, δεν μπορούν να ανεβαίνουν στην κορυφή του βράχου όπου βρίσκεται ο ιερός ναός, για να εκκλησιαστούν. Πρόκειται όπως σημείωνε στην επιστολή του ο κ. Φακοντής για ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας για την κοινότητα Επισκοπής Πάφου και των κατοίκων της. Στην απάντηση του ο Υπουργός Εσωτερικών σημειώνει ότι πρόκειται μεγαλεπήβολο έργο με τεράστια προβλεπόμενη δαπάνη λόγω της μεγάλης υψομετρικής διαφοράς (άνω των 100 μ.) μεταξύ της Πλατείας της Κοινότητας και της Εκκλησίας του Αγίου Ιλαρίωνα, ενώ πρόκειται και για περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή. Σημειώνεται ότι σε συνάντηση που είχε η Έπαρχος Πάφου με το Κοινοτικό Συμβούλιο Επισκοπής για άλλα θέματα, συζητήθηκε και το πιο πάνω αίτημα και το Κοινοτικό Συμβούλιο ανέλαβε πρωτοβουλία να εξασφαλίσει προσχέδιο μελέτης, με κατά προσέγγιση κόστος από ιδιώτη Μελετητή (με δωρεάν συμβουλή), για να μελετηθεί περαιτέρω το όλο θέμα και με άλλα εμπλεκόμενα Τμήματα.»

Ο καιρός
Πάφος