της Πάφου
Share Button

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συμφέροντα και σκοπιμότητες

Η κοινοπραξία Poseidon καταγγέλλει ως άκυρη και παράνομη την απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής Μαρίνων

Για 10 χρόνια η Πάφος στερείται από ένα έργο τουριστικής υποδομής λόγω συμφερόντων και σκοπιμότητα…

Ένα ακόμη επεισόδιο στο σήριαλ της μαρίνας Πάφου ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες με την απόφαση του Υπουργείου Εμπορίου να ακυρωθεί η ανάθεση του έργου στην κοινοπραξία Poseidon. Μια ανάθεση η οποία έγινε πρόσφατα μετά από πολλά εμπόδια που ξεφύτρωναν συνεχώς και βεβαίως με πολύ μεγάλη και εν πολλοίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

Ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας  Άρης Σοφοκλέους χαρακτήρισε ως διαχρονική αθλιότητα την διαδικασία που ακολουθήθηκε από το Υπουργείο Εμπορίου σχετικά με την ανάθεση του έργου της μαρίνας, λέγοντας πως μπορεί να άλλαξαν τρεις κυβερνήσεις από το 2006 που προκηρύχθηκε ο σχετικός διαγωνισμός, όμως τα συμφέροντα ήταν πάντα τα ίδια. Ο κ. Σοφοκλέους κάλεσε τους φορείς και παράγοντες της επαρχίας να διερωτηθούν τι σκοπιμότητες εξυπηρετεί η υλοποίηση του έργου της μαρίνας στην Πάφο υποδεικνύοντας τις υπεραξίες που προκάλεσε η κατασκευή μαρίνας αρχικά στη Λεμεσό και τώρα στην Αγία Νάπα.

Αποκάλυψε επίσης, ότι η κοινοπραξία Poseidon κατάφερε να προσελκύσει έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους διεθνώς ο οποίος θα συμμετείχε στην χρηματοδότηση του έργου όμως το αρμόδιο Υπουργείο απέρριψε ως εκπρόθεσμη την κατάθεση της σχετικής εγγυητικής.

Όλα όσα έγιναν κατέληξε, σχετικά με την ανάθεση του έργου θα τύχουν νομικής επεξεργασίας και η κοινοπραξία θα προσφύγει τόσο στα κυπριακά όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Σκοπιμότητες και συμφέροντα

Για 10 χρόνια η Πάφος στερείται από ένα έργο τουριστικής υποδομής λόγω συμφερόντων και σκοπιμότητα. Μετά από 15 μήνες διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία “Poseidon Grand Marina of  Paphos” η Διαχειριστική Επιτροπή Μαρίνων,  αποφάσισε ότι δεν ικανοποιήθηκαν οι όροι του διαγωνισμού σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου και προχωρεί πλέον σε ανάθεση του φακέλου στη δεύτερη εταιρία που είναι η Pafilia.

Όπως και στην περίπτωση της “Poseidon, στην Pafilia θα δοθεί το απαιτούμενο χρονικό διάστημα για να παρουσιάσει όλα τα στοιχεία σχετικά με την χρηματοδότηση του έργου και θα αξιολογηθούν. Αν η εταιρία καταφέρει να ικανοποιήσει τους όρους του διαγωνισμού βάσει των σχεδίων που υπέβαλε, τότε θα υπογραφεί και η σχετική σύμβαση.

Τα χρονικά περιθώρια καθορίζονται από τον διαγωνισμό και δεν προβλέπεται αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου.

Η μαρίνα της Πάφου χωροθετήθηκε στην περιοχή Πότιμα της Κισσόνεργας και βάσει του διαγωνισμού θα είναι χωρητικότητας 1000 σκαφών. Προβλέπεται επίσης εμπορική και οικιστική ανάπτυξη έκτασης περίπου 45.000 τ.μ.

Από το 2006

Ο διαγωνισμός για την μαρίνα της Πάφου είχε προκηρυχθεί από το 2006 και οι ενδιαφερόμενοι προσφοροδότες υπόβαλαν τις προσφορές τους στις 29 Ιουνίου 2007 και μετά την αξιολόγηση των Τεχνικών και Οικονομικών φακέλων αποφασίστηκε η ανάθεση εκτέλεσης του έργου τον Ιούνιο του 2008. Αρχικά προσφορές είχαν υποβληθεί από την Poseidon Grand Marina of Paphos,” την Pafilia, και  την Pandora Investements.

Από το 2008 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 η κατασκευή της μαρίνας δεν προχώρησε λόγω δικαστικών διαδικασιών και προσφυγών. Αρχικά η Διαχειριστική Επιτροπή Μαρίνων επέλεξε την  κοινοπραξία Pandora Investements (του Ομίλου Λεπτός), Cybarco, Francoudi & Stephanou, J&P –AVAX. Ωστόσο με απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών αλλά και μετά από το Ανώτατο Δικαστήριο κρίθηκε ότι η εταιρία δεν πληρούσε τους όρους του διαγωνισμού.

Τελεσίδικα τον Δεκέμβρη του 2015 η ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε ότι το έργο έπρεπε να ανατεθεί στην κοινοπραξία Poseidon Grand Marina of Paphos.

Μετά από 5 μήνες, η Διαχειριστική Επιτροπή ανέθεσε το έργο στην πιο πάνω κοινοπραξία και ακολούθησε η διαδικασία κατάθεσης των απαιτούμενων εγγράφων για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες με τη Διαχειριστική Επιτροπή Μαρίνων να αποφασίζει, ότι τελικά η κοινοπραξία δεν ικανοποίησε τις απαιτήσεις όπως αυτές καθορίζονταν από τους όρους του διαγωνισμού και προχωρεί πλέον σε ανάθεση του έργου στην επόμενη εταιρία που είναι η Pafilia.

Ερωτηματικά

Ο τρόπος που εξελίχθηκε η διαπραγμάτευση της Διαχειριστικής Επιτροπής με την κοινοπραξία Poseidon, προκαλεί πολλά και αναπάντητα μέχρι στιγμής ερωτηματικά τα οποία αφορούν κυρίως την ερμηνεία των όρων σχετικά με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου.

Από την αλληλογραφία της, φαίνεται πως η κοινοπραξία Poseidon θεωρεί ότι όχι μόνον ικανοποίησε πλήρως και εντός όλων των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί τους όρους προκήρυξης του διαγωνισμού, αλλά παρουσίασε και επιπλέον εξασφαλίσεις τόσο για το κυρίως έργο της μαρίνας και των υποδομών της, αλλά επιπρόσθετα την εμπορική και οικιστική ανάπτυξη.

Αντίδραση Poseidon

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, η κοινοπραξία POSEIDON GRAND MARINA OF PAPHOS εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι διαφωνεί πλήρως με την απόφαση του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για την ακύρωση της ανάθεσης του Έργου κατασκευής της Μαρίνας.

Η Κοινοπραξία θεωρεί την απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής του εν λόγω Υπουργείου «ως προδήλως άκυρη και παράνομη». Η εν λόγω απόφαση όπως αναφέρει στερείται οποιασδήποτε νομιμότητας και παραβιάζει κάθε αρχή και έννοια δικαίου.

Η Κοινοπραξία προστίθεται «αφού μελέτησε την απόφαση της πιο πάνω Επιτροπής έδωσε ήδη οδηγίες στους νομικούς συμβούλους της να καταχωρήσουν το συντομότερο δυνατό προσφυγή στο Δικαστήριο και να λάβουν όλα τα απαραίτητα δικαστικά και άλλα νόμιμα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων και δικαιωμάτων της για ακύρωση της απόφασης».

Η τελευταίες εξελίξεις αναμένεται να επιφέρουν περεταίρω εμπλοκή στο θέμα της κατασκευής της μαρίνας στην Πάφο, αφού είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν νέες δικαστικές διαμάχες, οι οποίες θα διαρκέσουν ίσως και χρόνια, ενώ πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από τον τρόπο που διαχρονικά οι αρμόδιοι χειρίστηκαν το θέμα, ερωτήματα τα οποία μέχρι σήμερα παραμένουν αναπάντητα.

Ο καιρός
Πάφος