της Πάφου
Share Button

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν επιχορηγεί ο ΚΟΑ κολυμβητήρια που δεν του ανήκουν…

Μπορεί να είναι παράδοξο και αντιφατικό αλλά ο ΚΟΑ δεν επιχορηγεί κολυμβητήρια και αθλητικούς χώρους που δεν του ανήκουν. Η παραδοξότητα έγκειται στο γεγονός ότι συνέβαλε στην ανέγερση κολυμβητηρίων και αθλητικών χώρων. Η περίπτωση του κολυμβητηρίου στη Γεροσκήπου είναι πολύ ενδεικτική. Ο Δήμος Γεροσκήπου διαθέτει κολυμβητήριο ολυμπιακών προδιαγραφών πλην όμως υπολειτουργεί διότι το κόστος συντήρησης του κυρίως τους χειμερινούς μήνες είναι πολύ υψηλό. Με αφορμή την υπολειτουργία του ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους υπέβαλε πρόσφατα σχετική ερώτηση στη Βουλή καλώντας τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας να απαντήσει πώς προγραμματίζεται η αξιοποίηση του συγκεκριμένου κολυμβητηρίου, καθώς και ποιες χορηγίες παραχωρούνται για τη λειτουργία και στήριξη άλλων κολυμβητηρίων στην Κύπρο. Στην απάντηση του ο Υπουργός Παιδείας σημειώνει πως ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού έχει επιχορηγήσει την κατασκευή του Κολυμβητηρίου Γεροσκήπου μέσω της καταβολής ετήσιων τοκοχρεολυσίων για την αποπληρωμή του κόστους κατασκευής του έργου, τα οποία αντιστοιχούν στο 70% του ποσού του δανείου ύψους £800.000. Συγκεκριμένα ο ΚΟΑ, κατά την περίοδο 2007-2031 θα αποπληρώσει ποσό δανείου ύψους £560.000 (€965.000), ενώ το έτος 2016 έχουν καταβληθεί για το σκοπό αυτό €52.753. Επισημαίνεται ότι ο ΚΟΑ δεν επιχορηγεί λειτουργικά έξοδα μη ιδιόκτητων από τον ίδιο κολυμβητηρίων. Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του κολυμβητηρίου ο Δήμος κάλυπτε το κόστος συντήρησης κατά τους Χειμερινούς μήνες με αποτέλεσμα παρατηρηθεί μεγάλο ενδιαφέρον από ομάδες και αθλητές του εξωτερικού οι οποίοι έρχονταν στην Κύπρο για προετοιμασία. Τα τελευταία χρόνια τόσο ο Δήμος όσο και άλλοι φορείς του τουρισμού έχουν απευθυνθεί και στον ΚΟΤ για την στήριξη του κολυμβητηρίου στο πλαίσιο των κινήτρων που παραχωρούνται για την προσέλκυση αθλητικού τουρισμού. Πρόσφατα ο Δήμος Γεροσκήπου κατέθεσε στον Υπουργό Εσωτερικών πρόταση για την παραχώρηση έκτασης γης για την κατασκευή 10 γηπέδων ποδοσφαίρου ώστε να καταστεί η περιοχή πόλος έλξης για την προετοιμασία ποδοσφαιρικών ομάδων.

Άλλες ήταν οι διαβεβαιώσεις

Σχολιάζοντας την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας ο κ. Μυριάνθους χαρακτήρισε την πολιτική του ΚΟΑ ως παράδοξη και αντιφατική. Είναι όπως είπε τραγελαφικό από τη μια να καλύπτει το κόστος ανέγερσης του κολυμβητηρίου, αλλά να μην επιχορηγεί την λειτουργία του. Ο αντιδήμαρχος Γεροσκήπου Κυριάκος Χατζηβασίλης σχολιάζοντας την σχετική απάντηση εξέφρασε έκπληξη και την χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα δυσάρεστη εξέλιξη για τον δήμο του.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σε διαβήματα του Δήμου για το συγκεκριμένο θέμα οι υποσχέσεις του ΚΟΑ ήταν διαφορετικές και διερωτήθηκε ποια τελικά είναι η πολιτική του Οργανισμού. Ο Κυριάκος Χατζηβασίλης επανέλαβε ότι ο Δήμος δεν μπορεί από μόνος του να αναλάβει το κόστος λειτουργίας του κολυμβητηρίου,  αφού για τους χειμερινούς μήνες ανέρχεται στις 40 χιλιάδες ευρώ τον μήνα.

Ο καιρός
Πάφος