της Πάφου
Share Button

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για εκδικητική συμπεριφορά  κάνει ο λόγο ο τέως Δήμαρχος…

Μείζον θέμα προέκυψε στο Δημοτικό Συμβούλιο Πόλεως Χρυσοχούς με το εφάπαξ και την σύνταξη που δικαιούται και διεκδικεί ο τέως Δήμαρχος Άγγελος Οδυσσέως. Ο τέως Δήμαρχος που κατείχε τη θέση για 3 πενταετίες διεκδικεί €90.000 ως εφάπαξ ενώ η σύνταξη του υπολογίζεται σε 2.100 ευρώ. Το θέμα απασχόλησε την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την πλειοψηφία να αποφασίζει ότι η υπόθεση θα πρέπει να παραπεμφθεί στον Γενικό Ελεγκτή.

Ο διάδοχος του Άγγελου Οδυσσέως, Γιώτης Παπαχριστοφή δήλωσε ότι τα ποσά που διεκδικεί ο τέως Δήμαρχος είναι υπέρογκα και ο Δήμος όπως είπε αδυνατεί να τα καταβάλλει. Παράλληλα εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσον ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες για τη μισθοδοσία και τα συνταξιοδοτικά του ωφελήματα. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα πρακτικά των συνεδριάσεων αναφέροντας ότι δεν είχαν παρουσιαστεί όλα τα δεδομένα ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο κλήθηκε τότε να λάβει αποφάσεις. Το μέγεθος του Δήμου είπε ο κ. Παπαχριστοφή δεν επιτρέπει στον εκάστοτε Δήμαρχο να εντάσσεται στην κατηγορία των Δημάρχων με τέτοιου είδους απολαβές. Κάλεσε επίσης τόσο την Ένωση Δήμων όσο και τη Βουλή να επιληφθούν του θέματος διότι όπως είπε Δήμοι όπως αυτός της Πόλης Χρυσοχούς δεν μπορούν να καταβάλλουν τέτοια ποσά.

Αντίδραση Οδυσσέως

Από την πλευρά του ο τέως Δήμαρχος μιλώντας στο Ράδιο Κόσμος, έκανε λόγο για εκδικητική συμπεριφορά και επικαλέστηκε τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο υιοθέτησε τους κανονισμούς του Δήμου Λάρνακας και έχουν δημοσιευτεί στην επίσημα εφημερίδα της κυβέρνησης από τον Δεκέμβριο του 2011.

Ο κ. Οδυσσέως διευκρίνισε ακόμα ότι οι διατάξεις των κανονισμών αυτών εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις Δημάρχων οι οποίοι έχουν αποχωρήσει από το αξίωμα τους πριν από την 1/1/2011. Νοείτε ότι δεν θα καταβληθεί σε κανένα δικαιούχο κανένα επιπλέον ποσό σύνταξης αναδρομικά.

Είτε από άγνοια, είτε από σκοπιμότητα, συνέχισε ο τέως Δήμαρχος, ο κ. Παπαχριστοφή αναφέρθηκε για ποσό εφάπαξ και €2100 ποσό σύνταξης, ενώ το πραγματικό ποσό σύνταξης είναι €1613 και μετά τις αφαιρέσεις παραμένει ποσό προς πληρωμή €1500 μηνιαίως. Οι συγκεκριμένοι κανονισμοί δίνουν το δικαίωμα στο δικαιούχο σύνταξης, εάν το επιθυμεί να μπορεί να επιλέξει είτε κανονική σύνταξη, είτε μειωμένη κατά το ¼ λαμβάνοντας το προβλεπόμενο εφάπαξ ποσό. Αυτό το δικαίωμα παραχωρείτε με γραπτή επιστολή του δικαιούχου προς το νέο Δήμαρχο.

Τώρα σε ότι αφορά το συνολικό ποσό που αναφέρθηκε από τον κ. Παπαχριστοφή ότι θα ξεπερνά τις €100,000 στα επόμενα 5 χρόνια αυτό δεν ευσταθεί αφού εάν συμπεριληφθεί και αυτός στους συνταξιούχους, το ποσό θα ανέρχεται και για τους 4 στις €58,200. Να σημειωθεί ακόμα ότι για να είναι μεταβιβάσιμη η σύνταξη, έχω πληρώσει συνολικά €33.000, αφού κατέβαλλα από το 2007, το ποσό των €281 μηνιαίως.

Ο κ. Οδυσσέως χαρακτήρισε τον σάλο που δημιουργήθηκε αχρείαστο και εξέφρασε τη βεβαιότητα ο Γενικός Ελεγκτής θα τον δικαιώσει.

Και τότε κατέληξε, ο κ. Παπαχριστοφή εάν διαθέτει το απαιτούμενο πολιτικό ήθος και ευθιξία θα απολογηθεί δημόσια…

Ο καιρός
Πάφος