της Πάφου
Share Button

Τι προβλέπει η νέα ακτομηχανική μελέτη

Ανησυχίες και προβληματισμός για τις επιπτώσεις των έργων αλλά και τα οφέλη που θα προκύψουν…

Παρουσιάστηκε την Τετάρτη η προκαταρκτική μελέτη προστασίας και βελτίωσης του παραλιακού μετώπου μεταξύ των Δήμων Πάφου και Γεροσκήπου. Τη μελέτη εκπόνησε και παρουσίασε η κοινοπραξία Διον. Τουμαζής & Συνεργάτες – Ρογκάν και Συνεργάτες Α.Ε. η οποία στο επικρατέστερο σενάριο προτείνει συνολικά 17 κυματοθραύστες παράλληλους και κάθετους. Το κόστος αυτής της πρότασης προϋπολογίζεται σε 14 εκατομμύρια  ευρώ όμως εκτιμάται ότι μπορεί να υλοποιηθεί με περίπου 10 εκ. ευρώ. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τους ξενοδόχους της περιοχής και από τις δύο τοπικές αρχές, με στόχο να ανακοπεί η διάβρωση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και να βελτιωθούν οι ακτές.

Όπως αναφέρθηκε από τους μελετητές η ανακοπή του κυματισμού από τα δυτικά ρεύματα τα οποία σε βάθος περίπου 50 μέτρων μπορούν να φθάσουν μέχρι και τα 7,5 μ. είναι εφικτή με τα έργα που προτείνουν. Παράλληλα από τις δοκιμές που έκαναν οι ίδιο σε εργαστήρια θεωρούν πως μπορεί να βελτιωθούν οι υφιστάμενες ακτές. Η συμπλήρωση της μελέτης αναμένεται μέχρι τον Νοέμβριο και το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα εξασφαλιστεί έγκαιρα η συναίνεση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και αν θα εξευρεθούν και τα απαραίτητα κονδύλια για την χρηματοδότηση. Εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στην παρουσίαση εξέφρασαν επιφυλάξεις για τα προτεινόμενα έργα και κυρίως για το αποτέλεσμα που θα έχουν. Ζήτησαν επίσης να γίνει λεπτομερέστερη παρουσίαση και χρόνος για να μελετήσουν τις διάφορες προτάσεις που εισηγούνται οι μελετητές.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Πάφου και Γεροσκήπου, διευθυντές κυβερνητικών τμημάτων, εκπρόσωπος της Αρχής Λιμένων Κύπρου, του ΕΒΕ Πάφου και του Τοπικού ΠΑΣΥΞΕ.

Προβληματισμός και ανησυχία

Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης χαρακτήρισε αναγκαία την υλοποίηση της μελέτης σημειώνοντας πως μέχρι το Νοέμβριο θα είναι έτοιμη. Οι Δήμοι Πάφου και Γεροσκήπου είπε, θα συντονιστούν και θα ασκήσουν πιέσεις ώστε να δοθούν έγκαιρα απόψεις από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος ώστε να συμπεριληφθούν τα απαραίτητα κονδύλια στους προϋπολογισμούς για το 2017. Παράλληλα θα γίνουν επαφές με την διεύθυνση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για να εξασφαλιστούν πόροι για την χρηματοδότηση του έργου από ευρωπαϊκά κονδύλια. Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου χαρακτήρισε αναγκαία τη διαβούλευση με όλους τους φορείς και ιδιαίτερα τους ξενοδόχους, οι οποίοι είπε θα συμβάλουν και στη χρηματοδότηση του έργου.

ΠΑΣΥΞΕ

Ο πρόεδρος του τοπικού συνδέσμου ξενοδόχων Θάνος Μιχαηλίδης, χαρακτήρισε ως επιβεβλημένη τη βελτίωση του παραλιακού μετώπου και ιδιαίτερα των ακτών. Ωστόσο όπως είπε,  τα έργα που θα προταθούν πρέπει να διασφαλίζουν το τελικό αποτέλεσμα και να ληφθούν πρόνοιες για τη λιγότερη δυνατή επιβάρυνση της περιοχής κατά την διάρκεια υλοποίησης τους. Οι ξενοδόχοι συνέχισε, είναι έτοιμοι να συμβάλουν και στη χρηματοδότηση του έργου, όμως θέλουν να διασφαλίσουν και τα δικαιώματα τους στις παραλίες μπροστά από τις μονάδες τους.

Με τη βελτίωση των ακτών συνέχισε ο κ. Μιχαηλίδης, η Πάφος μπορεί να προσελκύσει περισσότερους και με υψηλότερα εισοδήματα τουρίστες.

ΕΒΕ

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου Ανδρέας Δημητριάδης δήλωσε στο Ράδιο Κόσμος ότι ο επιχειρηματικός κόσμος στηρίζει πολλά στη μελέτη βελτίωσης του παραλιακού μετώπου και είναι έτοιμος να συμβάλει και στην υλοποίηση του έργου. Παράλληλα όμως ανέφερε, απαιτείται λεπτομερή ενημέρωση όλων των φορέων και μεταφορά των εμπειριών από άλλες χώρες που κατασκευάστηκαν ανάλογα έργα… Ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα τεχνητών παραλιών στο Ισραήλ και άλλες χώρες. Στην περίπτωση της Πάφου είπε, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι επιπτώσεις

Ο καιρός
Πάφος