της Πάφου
Share Button

Αναπαραγωγή άγριων ζώων και πτηνών σε συνθήκες αιχμαλωσίας

Γέννες σπάνιων πιγκουίνων και τίγρεων Σιβηρίας…

Νέες γεννήσεις άγριων ζώων και πτηνών καταγράφονται φέτος στον ζωολογικό κήπο της Πέγειας ο οποίος σχεδόν κάθε χρόνο παρουσιάζει ανάλογα επιτεύγματα θέλοντας μεταξύ άλλων να αποδείξει, ότι σε συνθήκες αιχμαλωσίας τα άγρια είδη που φιλοξενεί μπορούν να αναπαραχθούν.

Εδώ και δύο μήνες γεννήθηκε  πιγκουίνος και μέχρι στιγμής χαίρει άκρας υγείας. Ο υπεύθυνος του ζωολογικού κήπου Μιχάλης Πίττας δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως μέχρι τώρα ήταν αρκετά δύσκολο να το δει κάνεις αφού τους πρώτους μήνες τα μικρά είναι πολύ ευάλωτα και  παραμένουν στη ασφάλεια της φωλιάς, εξαρτώμενα από τους γονείς για τη σίτιση τους.  Όπως και τα περισσότερα είδη πιγκουίνων, πρόσθεσε, τρέφονται με μικρά ψαριά όπως σαρδέλες, γόπα και μαρίδα 3 φορές την μέρα (πρωί -μεσημέρι – απόγευμα). Πρόσφατα το νεογέννητο έχει αρχίσει δειλά-δειλά να εξερευνά  τον περίγυρο της φωλιάς αλλά δεν μπορεί ακόμα να κολυμπήσει. Θα αρχίσει να μαθαίνει να κολυμπά περίπου στους 3 μήνες και αφού έχει αλλάξει το πρώτο του φτέρωμα.

Επιπρόσθετα ο υπεύθυνος για τα ζώα και το προσωπικό του Ζωολογικού κήπου, ανέφερε πως ένας από τους κυριότερους λόγους που αξίζει να γίνει αναφορά σ’ αυτό το γεγονός, είναι ότι το είδος αυτό είναι καταγεγραμμένο ως ευάλωτο στη λίστα του IUCN για απειλούμενα είδη με μόνο 12.000 άτομα στη φύση αυτή τη στιγμή.

Σπάνιες τίγρεις

Τα γεννητούρια, στο Ζωολογικό κήπο της Πέγειας είχαν και συνέχεια με τα νέα τιγράκια της Σιβηρίας (Panthera tigris altaica).

Η Bonnie και ο Clyde είχαν την 3η τους γέννα πρόσφατα  χαρίζοντας στο Ζωολογικό πάρκο 3 μικρά εκ των οποίων 2 θηλυκά και 1 αρσενικό. Σύμφωνα με τον κ. Πίττα, τα τιγράκια είναι περίπου 2 μηνών και είναι και τα 3 υγιέστατα.

Λόγο συγκεκριμένων επιπλοκών μετά την γέννα και για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια και ευημερία τους, -όπως είπε- τα μικρά απομακρύνθηκαν από τους γονείς τους και είναι κάτω από την 24ωρη φροντίδα της ομάδα του Pafos Zoo.

Ο κ. Πίττας είπε πως οι τίγρεις της Σιβηρίας (ή Amur) είναι οι μεγαλύτερες γάτες στο κόσμο. Μεγαλώνουν μέχρι και τα 3 μέτρα, όπου τα αρσενικά που είναι πιο μεγάλα μπορούν να έχουν βάρος άνω των 300 kg (θηλυκά 180-200 kg). Ζουν κυρίως στα δάση της Νοτιοανατολικής Ρωσίας, αν και υπάρχουν μερικές στην Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.

Στην φύση, συνέχισε, οι τίγρεις κυνηγούν διάφορα είδη και μεγέθη θηλαστικών, όπως ελάφια, ζαρκάδια, αγριογούρουνα, κουνέλια, ψάρια κλπ, ενώ στον ζωολογικό κήπο, τρέφονται καθημερινά με διάφορα είδη κόκκινου και λευκού ωμού κρέατος.

Για ακόμα μια φόρα  είπε «είμαστε περήφανοι για αυτή μας την επιτυχία αφού οι Τίγρεις της Σιβηρίας απειλούνται με εξαφάνιση, με μόνο περίπου 500 άτομα να βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φύση”.

Oι γεννήσεις φέτος συνεχίστηκαν και σε άλλα ζώα που φιλοξενεί ο Ζωολογικός κήπος στην Πέγεια, όπως στις Dromedary Camels, τα Red Kangaroos, τα Albino Wallabies και διαφόρων σπάνιων ειδών πουλιών.

Ο καιρός
Πάφος