της Πάφου
Share Button

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πίεση σε Προεδρικό κόμματα και υποψηφίους

Τρικλοποδιές από ιδιώτες που θέλουν να ιδρύσουν και στην Πάφο σχολές τουριστικών επαγγελμάτων

Ενώ η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται η πλέον κατάλληλη για να τεθεί ως προτεραιότητα η μεταφορά του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου (ΑΞΙΚ) στην Πάφο, διάφοροι πολιτικοί κύκλοι, πολιτικοί και κομματικοί παράγοντες έχουν επιστρατευτεί από ιδιώτες ώστε να μη μετακινηθεί το ΑΞΙΚ από τη Λευκωσία, διότι οι ίδιοι σχεδιάζουν να λειτουργήσουν σχολές τουριστικών επαγγελμάτων τόσο στην Πάφο, όσο και σε άλλες επαρχίες. Μάλιστα οι ίδιοι κύκλοι, είναι αυτοί που ενθάρρυναν και στο παρελθόν άλλες περιοχές να διεκδικήσουν το ΑΞΙΚ, ώστε να υπάρξει εμπλοκή στο θέμα.

Κάτι τέτοιο είχε γίνει και παλαιότερα, όταν οι Πάφος δεν έδειξε καθόλου ενδιαφέρον να διεκδικήσει κάποια Σχολή του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και γενικότερα κάθε φορά που τίθετο θέμα διεκδίκησης κάποιας Πανεπιστημιακής Σχολής…

Επανέρχεται

Την μεταφορά του ΑΞΙΚ στην Πάφο επαναφέρει στο προσκήνιο τόσο ο Δήμος, όσο και άλλοι φορείς της επαρχίας. Με αφορμή την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για έναρξη λειτουργίας  Σχολών Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου στην Λάρνακα και την απόφαση για τη δημιουργία Υφυπουργείου με έδρα τη Λεμεσό, οι φορείς της επαρχίας θεωρούν ως καλή ευκαιρία να επαναφέρουν το θέμα του ΑΞΙΚ, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η Πάφος αδικείται κατάφωρα και ότι είναι η μοναδική επαρχία που δεν διαθέτει σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Εντός των ημερών, ο Δήμος Πάφου αλλά και η Συντονιστική Επιτροπή Κομμάτων και Οργανώσεων θα αποστείλουν εκ νέου επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στα κόμματα και όλους τους υποψηφίους, με την οποία θα ζητούν να ληφθεί άμεσα απόφαση για την μεταφορά του ΑΞΙΚ στην Πάφο. Υπενθυμίζεται ότι η Πάφος στο πλαίσιο εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχε προκηρυχθεί κατέθεσε μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση.

Το βασικότερο επιχείρημα αυτής της πρότασης, ήταν πως το ΑΞΙΚ μέχρι σήμερα υπολειτουργεί και δεν είναι συνδεδεμένο με ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις.

Ο Δήμος Πάφου παρουσιάστηκε έτοιμος να εξασφαλίσει και τον απαιτούμενο χώρο για την λειτουργία του ΑΞΙΚ με βάση σύγχρονες προδιαγραφές. Πριν από ένα χρόνο λόγω και των αντιδράσεων που υπήρξαν στην Βουλή οι οποίες σχετίζονταν περισσότερο με την αξιοποίηση του τεμαχίου στο οποίο λειτουργεί σήμερα το ΑΞΙΚ, δεν ολοκλήρωσε ποτέ εκείνη την διαδικασία ζητώντας να εξασφαλιστεί πρώτα η συναίνεση όλων των κομμάτων για την μεταφορά του. Έκτοτε, το θέμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα στην αρμόδια Υπουργική Επιτροπή.

Με τη χωροθέτηση των Σχολών Θαλασσίων Επιστημών στην Λάρνακα, οι φορείς της Επαρχίας θεωρούν πως το ΑΞΙΚ δικαιωματικά θα πρέπει να μεταφερθεί στην Πάφο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον για τη λειτουργία Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων, εκφράζουν και ιδιώτες.

Λόγω της διαπιστωμένης ανάγκης για εξειδικευμένα στελέχη και προσωπικό στις ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις,  ετοιμάζονται ήδη να λειτουργήσουν ιδιωτικές σχολές.

Μάλιστα κάποιοι παράγοντες, αποδίδουν και σκοπιμότητες σε πολιτικούς παράγοντες, οι οποίοι βάζουν εμπόδια για την μεταφορά του ΑΞΙΚ στην Πάφο και την ανάπτυξη του σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα με μεγάλη απήχηση, προκειμένου να εξυπηρετήσουν ιδιώτες.

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, με  αφορμή τις πρόσφατες αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου για τη λειτουργία της Σχολής Θαλάσσιων Επιστήμων στην Λάρνακα και της έδρας για το Υφυπουργείο Ναυτιλίας στη Λεμεσό, τόνισε την ανάγκη όπως ενταθούν οι προσπάθειες για τη μεταφορά και λειτουργία του ΑΞΙΚ στην Πάφο.

Πρέπει ανέφερε μιλώντας στο Ράδιο Κόσμος ο κ. Φαίδωνος, τώρα να ασκηθούν πιέσεις ώστε να ληφθεί πολιτική απόφαση για το ΑΞΙΚ, αφού η πρόταση που έχει κατατεθεί από την Πάφο είναι ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη.

Έκκληση προς τον ΠτΔ να λάβει την πολιτική απόφαση για μεταφορά του ΑΞΙΚ στην Πάφο απηύθυνε με δηλώσεις στο Ράδιο Κόσμος και ο δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΚΟ Μαρίνος Στυλιανού. Ο Δημοτικός Σύμβουλος του ΔΗΚΟ, κάλεσε όλους τους φορείς και παράγοντες της Πάφου να συστρατευτούν και να βάλουν στις προτεραιότητες τους τη μεταφορά του ΑΞΙΚ στην Πάφο.

Σύμμαχος ο Λιλλήκας

Η Πάφος πρέπει να απαιτήσει να γίνει καταγραφή των κρατικών υποδομών σε όλους τους Δήμους, ώστε να αποδείξει έμπρακτα ότι αδικείται και να απαιτήσει ισομερή ανάπτυξη τόνισε με δηλώσεις στο Ράδιο Κόσμος ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας.

Σχολιάζοντας το αίτημα φορέων της επαρχίας για λειτουργία Πανεπιστημιακών Σχολών στην Πάφο, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι πέρα από το ΑΞΙΚ, που μπορεί να λειτουργήσει στην Πάφο ως την κατεξοχήν τουριστική επαρχία, μπορούν να φιλοξενηθούν και σχολές που μελετάται η επαναλειτουργία τους όπως το Τεχνολογικό Ινστιτούτο, το Δασικό Κολλέγιο και η Νοσηλευτική Σχολή.

Παράλληλα είπε, στην Πάφο πρέπει να λειτουργήσει και η Σχολή  Αρχαιολογίας.

Σταύρος Μαλάς

Την αναγκαιότητα ίδρυσης Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων με άξονες την Πάφο και την Λάρνακα εισηγήθηκε και ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς. Ανέφερε επίσης, πως αν τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα θεωρούν πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα λειτουργίας σχολών τους στην Πάφο, τότε όπως είπε και ο ίδιος θα στηρίξει αυτό το αίτημα.

Ο καιρός
Πάφος