της Πάφου
Share Button

Αποφασισμένος να καταθέσει νέα στοιχεία

Εκτός από όσα κατάγγειλε δημόσια την περασμένη εβδομάδα, τη λίστα Λαγκάρντ και τα Panama papers, o Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, ισχυρίζεται ότι διαθέτει και ένα ακόμη μεγαλύτερο τετράδιο όπως το χαρακτήρισε στο οποίο περιλαμβάνονται πολύ σοβαρές υποθέσεις σήψης και διαφθοράς. Η αποκάλυψη αυτού του καταλόγου είπε «θα πάρει το ποτάμι πολιτικά πρόσωπα, επιχειρηματίες και γενικότερα πρόσωπα τα οποία χαίρουν μεγάλης εκτίμησης σήμερα στην κοινωνία, όμως πρόσθεσε δυστυχώς είναι βουτηγμένα στη σήψη και τη διαφθορά. Αυτοί οι ισχυρισμοί του κ. Φαίδωνος διατυπώθηκαν σε δηλώσεις του στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ και στον επαρχιακό ραδιοφωνικό σταθμό της Πάφου (Ράδιο Κόσμος).

Αν και απέφυγε να αναφερθεί σε αυτές τις υποθέσεις, ο κ. Φαίδωνος, έβαλε στο κάδρο των αποκαλύψεων του, πολεοδομικά θέματα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πολλοί επιχειρηματίες γνωρίζουν λεπτομέρειες διότι ήταν οι ίδιοι που έδιναν μίζες για να εξασφαλίσουν πολεοδομικές άδειες.

Εν τω μεταξύ αργά το βράδυ της Τρίτης ο κ. Φαίδωνος επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το Αρχηγείο όπου έδωσε κατάθεση για υποθέσεις δωροδοκίας δημόσιων λειτουργών και άλλων γνωστών προσώπων. Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για δωροδοκία με αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσόν. Συγκεκριμένα ο κ. Φαίδωνος μετέβη οικιοθελώς στο Αρχηγείο για να δώσει τα στοιχεία, αφού προηγουμένως υπήρξε συνεννόηση με τον επικεφαλής του σώματος ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις με τους ανακριτές. Ο κ. Φαίδωνος, απέφυγε να αναφέρει οτιδήποτε για την κατάθεση του, ώστε να μην κάψει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού από τις διωκτικές αρχές. Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι αν υπάρξει οποιαδήποτε διαρροή αυτή θα προέρχεται από την ίδια την Αστυνομία. Ο ίδιος, περιορίστηκε να πει μόνον ότι πρόκειται για πολύ σοβαρή ποινική υπόθεση που αφορά δωροδοκία με πολύ μεγάλο ποσόν. Αν χρειαστεί όπως ανέφερε είναι έτοιμος να δώσει και συμπληρωματική κατάθεση.

Δεν εμπιστεύεται το κράτος

Ερωτηθείς γιατί δεν αποκαλύπτει όλα όσα γνωρίζει για τη σήψη τη διαφθορά και τη διαπλοκή, ο κ. Φαίδωνος, έκανε λόγο για πολύ πιο σοβαρές υποθέσεις. Το κράτος είπε, δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι θα γίνουν οι απαραίτητες έρευνες και συλλήψεις. Ανέφερε ως παράδειγμα την περίπτωση των αρχαιοτήτων για τις οποίες είχε μιλήσει το μεσημέρι σε δύο Αστυνομικούς και το βράδυ όπως είπε, του έστειλε μήνυμα ο Αρχαιοκάπηλος που είχε καταγγείλει. Διερωτήθηκε επίσης, γιατί η Βουλή καθυστερεί την ψήφιση νομοσχεδίων που θα παρέχουν προστασία, σε όσους καταθέτουν στοιχεία για υποθέσεις σήψης και διαφθοράς. Ξέρει, συνέχισε, πολλούς δημοσίους λειτουργούς οι οποίοι γνωρίζουν στοιχεία, είναι έτοιμοι να καταθέσουν, αλλά δεν το κάνουν διότι δεν τους παρέχεται καμιά προστασία.

Θα καταθέσει

Σε ότι αφορά τις υποθέσεις που έχει καταγγείλει δημόσια την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Φαίδωνος, ανέφερε ότι θα καταθέσει και συγκεκριμένα στοιχεία εκεί και όπου πρέπει. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι θα καταθέσει στοιχεία στο Υπ. Εξωτερικών, τον Γενικό Ελεγκτή και την Αστυνομία.

Για τις αναφορές του σχετικά με τη συνεργασία της Αρχιεπισκοπής με τον Ούγγρο επενδυτή, ο κ. Φαίδωνος, είπε ότι δεν έχει τίποτε με την εκκλησία, αλλά δεν γίνεται πρόσθεσε, κάποιοι να μας δουλεύουν επί 4 χρόνια λέγοντας ότι θα κτίσουν νησιά και πύργους. Επανέλαβε ακόμη ότι η δημόσια παρουσίαση των υποθέσεων για τις οποίες γνωρίζει στοιχεία είναι η μοναδική οδός για να διασφαλιστεί ότι δεν θα κουκουλωθούν.

Από βδομάδας ονόματα

Ο Δήμαρχος Πάφου, δεσμεύτηκε και δημόσια ότι την ερχόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως σε δημοσιογραφική διάσκεψη, να δώσει τα στοιχεία που έχει και να κατονομάσει τους δύο πολιτικούς αρχηγούς τους οποίους ενέπλεξε σε υποθέσεις φοροαποφυγής, και δωροδοκίας. Μετά τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, ο οποίος δήλωσε δημόσια την Τρίτη ότι οι καταγγελίες Φαίδωνος δεν τον αφορούν, σε ανάλογη δήλωση προέβη και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Ο κ. Κυπριανού είχε καλέσει τον κ. Φαίδωνος αν έχει στοιχεία να τα καταθέσει στην Αστυνομία για να διερευνηθούν. Σε ότι αφορά την ανακαίνιση κατοικίας του στις Αρόδες, ο κ. Κυπριανού, ανέφερε ότι πλήρωσε ο ίδιος τα υλικά και οι εργασίες έγιναν από τον συμπέθερο του.

Σιζόπουλος

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα ήθελε κατά τρόπο σαφή να δηλώσει ότι αυτές οι κατηγορίες δεν τον αφορούν», προσθέτοντας πως οι οικονομικές του καταστάσεις που αφορούν την επαγγελματική του δραστηριότητα «είναι διαφανείς και έτυχαν κατ’ επανάληψη λεπτομερούς και πολύ αυστηρού ελέγχου από το Τμήμα Φορολογίας χωρίς να διαπιστωθεί οτιδήποτε το μεμπτό». «Οι δηλώσεις αυτές όπως πολλές φορές τόνισα όπως είπε είναι στη διάθεση του καθενός».

Ανησυχεί ο πατέρας

Σε νέα παρέμβαση του σε τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ ο πατέρας του Δημάρχου Πάφου, χαρακτήρισε προβληματική την προστασία που παρέχει η Αστυνομία στον γιο του. Αποκάλυψε ότι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας χωρίς να το ξέρει ο γιος του ο ίδιος βρισκόταν έξω από το σπίτι του στο αυτοκίνητο του και πέρασαν 3 περιπολικά  κατά διαστήματα εκ των οποίων μόνον οι αστυνομικοί του ενός περιπολικού τον ρώτησαν τι γύρευε εκεί τέτοια ώρα. Ο πατέρας του Δημάρχου Πάφου επανέλαβε τους φόβους για τη ζωή του παιδιού του.

Προειδοποιήσεις Εισαγγελέα

Τη θέση ότι οποιεσδήποτε δημόσιες δηλώσεις αναφορικά με τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων από οποιοδήποτε πρόσωπο θα πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο και να μην εκτείνονται στο να κατονομάζουν ή φωτογραφίζουν πρόσωπα, εκφράζει ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ.

«Όπως έχω επανειλημμένα αναφέρει σε δημόσιες δηλώσεις μου», ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας, σχολιάζοντας τις καταγγελίες στις οποίες προέβη δημόσια ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, «οποιοσδήποτε πολίτης έχει στην κατοχή του οποιαδήποτε στοιχεία περί διάπραξης αξιόποινων πράξεων από οποιοδήποτε πρόσωπο, έχει υποχρέωση να τα θέτει ενώπιον των αστυνομικών ανακριτικών αρχών και να είναι βέβαιος ότι αυτά θα τύχουν της δέουσας διερεύνησης».«Οποιεσδήποτε δημόσιες δηλώσεις επί τέτοιων θεμάτων, θα πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο και να μην εκτείνονται στο να κατονομάζουν ή φωτογραφίζουν πρόσωπα τα οποία ενδεχόμενα να εμπλέκονται», σημείωσε ο Κώστας Κληρίδης. Διαφορετικά, πρόσθεσε, «δυνατόν να υπάρχει παραβίαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου τεκμηρίου της αθωότητας και να επηρεάζονται οι αστυνομικές ανακρίσεις, το δε πρόσωπο το οποίο προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις διατρέχει τον κίνδυνο κυρώσεων ή άλλων επιπτώσεων».

Ο καιρός
Πάφος