της Πάφου
Share Button

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετ’ εμποδίων η εκδίκαση του σκανδάλου

Κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας Θέμης Φιλιππίδης, Ανδρέας Χρυσάνθου και  ακολουθεί ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης…

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη η αντεξέταση του Δημοτικού Γραμματέα του Δήμου Πάφου Θέμη Φιλιππίδη και τέως Προέδρου  του ΧΥΤΑ Ανδρέα Χρυσάνθου, οι οποίοι κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας στην υπόθεση του σκανδάλου ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ Κόσιης  που εκδικάζεται στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας. Η αντεξέταση του κ. Φιλιππίδη από τον δικηγόρο του κατηγορούμενου Δημήτρη Πατσαλίδη, πρώην Οικονομικού Διευθυντή του Δήμου Πάφου, επικεντρώθηκε στη σχέση του κατηγορούμενου με τον τότε Διευθυντή της εταιρείας Helector Cyprus Δημήτρη Γιαννακόπουλο, στον τρόπο διαχείρισης των φυκιών και στα εντάλματα πληρωμής του Δήμου Πάφου προς το ΧΥΤΑ Πάφου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Δημήτρης Πατσαλίδης ως Οικονομικός Διευθυντής του Δήμου Πάφου, ενώ ήταν επιφορτισμένος, μεταξύ άλλων, και με καθήκοντα έγκρισης πληρωμής των οφειλών του Δήμου Πάφου προς το ΧΥΤΑ Πάφου, ενήργησε προς όφελος και υπέρ των συμφερόντων της Helector Cyprus επισπεύδοντας την καταβολή καθυστερημένων οφειλών του ΧΥΤΑ Πάφου προς την κατηγορούμενη εταιρεία, λαμβάνοντας παράνομα το χρηματικό ποσό των €222.100 από τον διευθυντή της εταιρείας Ιωάννη Κοκότση.

Για το θέμα με τα φύκια, ο κ. Φιλιππίδης είπε ότι δεν υπήρχε ειδικό κονδύλι στο προϋπολογισμό του Δήμου Πάφου για τη συλλογή και μεταφορά των φυκιών στο χώρο του ΧΥΤΑ και για τη μετέπειτα επεξεργασία τους, αλλά το κονδύλι αυτό συμπεριλαμβανόταν στο κονδύλι για τον καθορισμό των παραλιών. Σε ότι αφορά τα εντάλματα πληρωμής στο ΧΥΤΑ Πάφου, ο κ. Φιλιππίδης παραδέχτηκε ότι κάποιες επιταγές εκδίδονταν χωρίς να υπάρχει στο ένταλμα σφραγίδα και υπογραφή του εσωτερικού ελεγκτή, κάνοντας λόγο για εξαιρέσεις που δεν υπερέβαιναν τον κανόνα και δεν ήταν μια πάγια τακτική που ακολουθείτο. Ο κ. Φιλιππίδης έκανε λόγο για την ύπαρξη σύγκρουσης συμφέροντος, λόγω της συμμετοχής του κ. Πατσαλίδη στο συμβούλιο του ΧΥΤΑ Πάφου, και είπε πως τόσο ο ίδιος όσο και ο εσωτερικός ελεγκτής θα έπρεπε να το είχαν αναφέρει στον κ. Πατσαλίδη, ο οποίος ήταν αναρμόδιος, όπως υποστήριξε, να υπογράφει αυτά τα εντάλματα πληρωμής. Είπε επίσης ότι και ο ίδιος λανθασμένα υπέγραφε τα εντάλματα πληρωμής «καλή τη πίστει», όπως ανέφερε, λόγω του ότι δεν υπήρχε τμηματάρχης στην υπηρεσία καθαριότητας, προσθέτοντας ότι και ο ίδιος αισθάνεται κατηγορούμενος. Ο επόμενος μάρτυρας κατηγορίας που θα κληθεί να καταθέσει στις 25/7 είναι ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης.

Σημειώνεται ότι η δίκη χρειάστηκε να διακοπεί σε κάποια στιγμή λόγω διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, εξαιτίας βλάβης με την ηλεκτρολογική εγκατάσταση του κτιρίου όπου διεξάγεται…

Διαδικαστικά

Εν τω μεταξύ το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε αποδεκτή την αίτηση που καταχώρησε, μέσω του δικηγόρου του, ο εκ των κατηγορούμενων στην υπόθεση ΧΥΤΥ –ΧΥΤΑ Θεοφάνης Λώλος, με την οποία ζητά άδεια για καταχώρηση αίτησης έκδοσης εντάλματος certiorari για την κατηγορία 88 που του προσάπτεται σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Το Ανώτατο στην απόφαση του αναφέρει ότι εγείρεται εκ πρώτης όψεως συζητήσιμο ζήτημα κατά πόσο το Κακουργιοδικείο έχει δικαιοδοσία να εκδικάσει την πράξη της κατηγορίας 88, με την οποία καταλογίζεται στον κατηγορούμενο και σε άλλα πρόσωπα ότι «…σε άγνωστη ημερομηνία, κατά το έτος 2006, στη Δημοκρατία και στην Ελλάδα συνωμότησαν να καταδολιεύσουν το κοινό…», ενώ ως τόπος διάπραξης της πράξης στο Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης προσδιορίζεται μόνο η Κύπρος.

Ο καιρός
Πάφος