της Πάφου
Share Button

Η θάλασσα τρώει το Κάστρο

Λαμβάνονται μέτρα διαβεβαιώνει το Τμήμα Αρχαιοτήτων

Το σημείο αναφοράς της Πάφου το Μεσαιωνικό Κάστρο καταστρέφεται μέρα με τη μέρα από την αλμύρα, την υγρασία και τους ισχυρούς ανέμους.

Αυτό προκύπτει από απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή της ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται  στην επιστολή που αποστάληκε πριν λίγες μέρες και αποκαλύπτει ο Αδέσμευτος, το κάστρο της Κάτω Πάφου βρίσκεται από τη θέση του μέσα σε περιβαλλοντικές συνθήκες οι οποίες δημιουργούν πολλά και συνεχή προβλήματα στο μνημείο.  Το Τμήμα Αρχαιοτήτων παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση του μνημείου και προβαίνει τόσο σε προληπτικές παρεμβάσεις, όσο και σε πιο εκτεταμένες συντηρήσεις για περιορισμό της φυσικής φθοράς, χωρίς να είναι εφικτό να ληφθούν μέτρα οριστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Τα σοβαρότερα προβλήματα του κάστρου οφείλονται στα άλατα του θαλάσσιου περιβάλλοντος και στην πάρα πολύ μεγάλη υγρασία, λόγοι που προκαλούν διάφορες επικαθήσεις στην πέτρα, οι οποίες σταδιακά την καταστρέφουν.

Επίσης, ένας άλλος λόγος είναι η επίδραση του ανέμου, ο οποίος κονιορτοποιεί την πέτρα, προκαλώντας εξωτερικές φθορές στο μνημείο. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, έχει προχωρήσει σε εκτεταμένη συντήρηση της τοιχοποιίας με αντικατάσταση των δόμων που παρουσίαζαν τη μεγαλύτερη φθορά και παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση του μνημείου το οποίο συντηρείται συστηματικά.

Ο καιρός
Πάφος