της Πάφου
Share Button

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η απουσία ελέγχου εγκυμονεί κινδύνους

Μπορεί να συνηθίσαμε να καταγγέλλουμε συχνά τους οδηγούς αυτοκινήτων ότι στους δρόμους δεν σέβονται τους ποδηλάτες, όμως τα τελευταία χρόνια διατυπώνονται και καταγγελίες για τους ποδηλάτες ότι δεν σέβονται τους πεζούς. Αυτό συμβαίνει στους πεζόδρομους στους οποίους υπάρχει πυκνή κίνηση παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων με κινητικά προβλήματα. Η αύξηση της χρήσης των ποδηλάτων τα τελευταία χρόνια στην Πάφο έφερε μαζί της και προβλήματα, αφού δεν υπάρχει ικανοποιητικό δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάζονται στον παραλιακό πεζόδρομο από τη Γεροσκήπου μέχρι και την Κισσόνεργα.

Ο πεζόδρομος αυτός είναι πολύ στενός στο μεγαλύτερο μέρος του, διέρχεται μπροστά από ξενοδοχεία και η κίνηση ποδηλάτων είναι πολύ επικίνδυνη. Αυτό το πρόβλημα επιδιώχθηκε να επιλυθεί με την απαγόρευση της κυκλοφορίας ποδηλάτων πλην όμως παραβιάζεται, αφού δεν υπάρχει κανένας έλεγχος.

«Για τη διακίνηση ποδηλάτων σε πεζόδρομους αποφασίζει η κάθε τοπική αρχή και όπου υπάρχει η απαραίτητη σηματοδότηση ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία, η αστυνομία μπορεί να επέμβει» τόνισε μιλώντας στο Ράδιο Κόσμος ο υπεύθυνος στο τμήμα τροχαίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου Ζήνων Ψαθίτης, σχολιάζοντας καταγγελίες ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο ομάδα με πολλούς ποδηλάτες κυκλοφορούσε στον παραλιακό πεζόδρομο από τα Μπάνια έως την Γεροσκήπου.

Ο κ. Ψαθίτης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία για τη χρήση του ποδηλάτου. Σχολιάζοντας τις καταγγελίες ο Δημοτικός μηχανικός Γεροσκήπου Κυριάκος Λεάνδρου ανέφερε ότι παρόλο που υπάρχει σήμανση, πολλοί τον χρησιμοποιούν και ανέφερε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για την οργάνωση μιας σύσκεψης με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, για αντιμετώπιση του προβλήματος που απασχολεί και τον Δήμο Γεροσκήπου. Γενικότερα όπως είπε, το θέμα των ποδηλατοδρόμων απασχολεί τις τοπικές αρχές, αλλά και τον φορέα κυκλοφοριακών μελετών.

Ο καιρός
Πάφος