της Πάφου
Share Button

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έντονοι προβληματισμοί και ερωτήματα από το Δημοτικό Σύμβουλο Ανδρέα Χριστοφίδη

 Την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό του θέτει με το παρόν άρθρο ο δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΣΥ στη Γεροσκήπου Ανδρέας Χριστοφίδης, για την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να προχωρήσει στην προκήρυξη προσφορών και στην υπογραφή συμβολαίων για ανέγερση των τριών παραλιακών περιπτέρων.

Ο κ. Χριστοφίδης αναρωτιέται πώς μπορεί ο Δήμος να υπογράφει συμβόλαια, χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια, ενώ προειδοποιεί ταυτόχρονα ότι μπορεί να προκύψουν και άλλα προβλήματα.

Παρακάτω παραθέτουμε ολόκληρο το άρθρο του κ. Χριστοφίδη.

Μακάρι αυτό το όνειρο να φτιάξουμε την παραλία Γεροσκήπου να γίνει πραγματικότητα. Όμως δεν μπορώ να παραβλέψω κάποια γεγονότα που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν.

Για την ανέγερση των περιπτέρων διατηρώ έντονη την άποψη μου, ότι έπρεπε να τηρηθεί η απόφαση του περασμένου Δημοτικού Συμβουλίου να προχωρήσουμε με την μέθοδο του ΒΟΤ δηλαδή η επένδυση να γίνει από τον επενδυτή και όχι από τον Δήμο Γεροσκήπου όταν θα έχουμε όλες τις απαραίτητες άδειες, κονδύλια στον προϋπολογισμό αλλά και εγκριμένες πιστώσεις από τράπεζες.

Ανέκαθεν επί σειρά ετών τα Δημοτικά Συμβούλια ζητούσαμε να γίνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να αξιοποιεί ολόκληρο τον χώρο στην περιοχή. Να φτιαχνόταν το οδικό δίκτυο, να αξιοποιούσαμε την παραλία με ταυτόχρονη ανέγερση των περιπτέρων μαζί. Αν προχωρούσαμε με την ανέγερση των περιπτέρων με επενδυτές επιχειρηματίες, τότε θα είχαμε λεφτά διαθέσιμα ή θα μπορούσαμε να δανειστούμε από χρηματοδοτικούς οργανισμούς για τις άλλες ανάγκες της περιοχής. Ας μην ξεχνούμε, ότι στο κόστος ανέγερσης θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ΦΠΑ. Το οποίο ο Δήμος πληρώνει αλλά δεν παίρνει πίσω. Υπάρχει και το κόστος του περιβάλλοντος χώρου του εκάστοτε περιπτέρου που και σε αυτό θα πρέπει να υπολογίζουμε ΦΠΑ. Άρα το συνολικό κόστος ανεβαίνει πολύ.

Ως έχει η κατάσταση είναι πολύ δύσκολο να γίνει ότι πρέπει να γίνει.

Καταρχάς δεν υπάρχουν εγκεκριμένοι προϋπολογισμοί για τα περίπτερα.

Πού και πως θα βρούμε τα λεφτά που χρειάζονται σήμερα για την κατασκευή των περιπτέρων; Δεν έπρεπε να τα είχαμε βρει πριν βγούμε σε προσφορές;

Πώς θα πληρώσουμε τον εργολάβο;

Ποια τράπεζα θα μας δανειοδοτήσει χωρίς τις απαραίτητες άδειες που χρειάζονται να παρουσιάσουμε;

Δεν υπάρχει πολεοδομική άδεια. Ο χώρος ανήκει στην επαρχιακή διοίκηση. Δεν έχουμε ακόμη έγκριση για αυτά που κάνουμε. Οι προϋπολογισμοί δεν είναι εγκριμένοι. Και ούτε πρόκειται να εγκριθούν άμεσα με αυτές τις πράξεις που κάνουμε.

Στην ουσία παρανομούμε. Εάν οποιοσδήποτε εγκαταστήσει περίπτερο ή κάτι άλλο στην παραλία, πώς μπορούμε να τον βγάλουμε έξω αφού εμείς παρανομούμε;

Ποιός θα βγάλει έξω ποιόν;

Σεβαστή η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για ανέγερση περιπτέρων. Όμως οι προβληματισμοί μου είναι έντονοι. Ανησυχώ…

Ποιός μπορεί να με καθησυχάσει;

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ (ΔΗΣΥ)

Ο καιρός
Πάφος